Hösten och ayurveda

Hösten drar in med lägre temperaturer, mer vind och även fukt. Det som kännetecknar senhösten och längre fram vintern, är en succesiv ökning av vatadoshan - elementen vind och rymd. Vata kännetecknas av torrhet, strävhet, kyla och rörelse (vinden).Människor med mycket vata i sig, antingen för att de är födda med det eller för att de har skaffat sig ett vataöverskott (för föklaringar se Mer om ayurveda och Vata. pitta, kapha) de känner ofta av ökningen avårstidens vata. De kan bli mer frusna, får torr hud, bli mer spända i musklerna och även få värk i lederna eller andra ställen i kroppen. Även huvudvärk kan förvärras denna årstid.

Du motar dessa problem bäst genom att balansera kyla med värme, torrhet´med fukt och olja, rörelse med vila och avkoppling. Äta och dricka varmt, klä dig varmt, ta varma bad och bada bastu. Använd värmande kryddor i matlagningen som kanel i gröten, peppar och ingefära i middagsmaten. Att gå omkring och frysa är inte bra, trots det så är många människor alldeles för tunt klädda. När man fryser så drar blodkärlen i hop sig, cirkulationen försämras och därmed även immunförsvaret.

Maten för vatapersoner eller de med vataöverskott kan gärna vara lite fetare så här års. Magra sallader är inget denna årstid, det känner nog de flesta.

Har du blivit nerkyld finns inget bättre än en stor kopp te med ingefära (färsk eller torkad), ensam eller i kombination med andra kryddor/örter.