Fänkålsfrö - en vanlig krydda som traditionellt använts i brödbak men har långt fler användningsområde än så. Fänkål härstammar från Medelhavsländerna.
Fänkål är gynnsamt vid alla matsmältningsbesvär och vid ökad gasbildning. Dess eteriska oljor verkar kramplösande på glatt muskulatur i tarmarna och bidrar till att gaserna fördelas i tarmen. Den är också aptitstimulerande och stärker agni utan att öka pitta.
Fänkål kan även användas vid förkylning och hosta då den är slemlösande och underlättar upphostning.
Vid lättare ögoninflammationer kan te på fänkål användas att tvätta ögonen med då den också har antiinflammatoriska egenskaper.
Hur använder man fänkål? Vid förkylning och magproblem är det bra att dricka te, ca 1 tesked fänkålsfrö till 2.5 dl vatten. Fänkålsfröna får gärna koka med några minuter om du vill ha ett starkare te. Du kan också tugga (okokta) frön om du vill stimulera aptiten/agni.
Fänkål har fördelen att verka balanserande på alla doshorna, vata, pitta och kapha.
Allt material på denna webbsida är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
@copyright2022