Ingefära

Ingefära får väl sägas vara kungen bland de ayurvediska örterna! Denna rot är så allsidig med så många positiva egenskaper så att den framstår som en universalmedicin. Den ingår ofta också som en av ingredienserna i många ayurvediska örtberedningar.

 

Ingefära stimulerar och förbättrar matsmältningen. Vi inom ayurveda rekommenderar den ofta som aptitstimulerande medel innan måltid. Den anses balansera agni och därmed ge en bättre förbränning i kroppen, vilket gynnar alla processer i kroppen. Den är också bra mot illamående och kan användas mot åksjuka.

 

Vid förkylningar och när man är frusen så är den värmande genom att den ökar blodcirkulationen. Den är också bra för att rensa ut slaggprodukter i kroppen och vid amatillstånd i och med att förbränningen ökar. Den har en allmänt stimulerande verkan i kroppen genom sitt innehåll av eteriska oljor.

 

Den är också inflammationshämmande och bra vid ledvärk och andra värktillstånd.

Ingefära har en antioxidant verkan genom sitt innehåll av fenolföreningar.

 

Hur används ingefära? Du kan använda färsk ingefära som finns i grönsaksdisken och du kan använda den torkade som finns i kryddhyllan.

Vid förkylning är det gott med en kopp ingefärate på antingen några skivor av färsk ingefära (mildare) eller en halv tesked torkad (starkare).

Som aptitstimulerande medel kan du äta en skiva färsk ingefära en stund innan måltid, gärna med lite salt och citron på, det dämpar lite av den starka smaken dessutom. Du kan också äta ingefära efter en måltid om du känner att du ätit för mycket eller ätit mat du inte mådde riktigt bra av. Sedan kan du förstås använda den som krydda i matlagningen.

 

Har du problem med led- och muskelvärk kan du äta ingefära dagligen som kosttillskott.