Trifala

Trifala är inte en ört utan ett namn på en klassisk ayurvedisk beredning av tre frukter som på sanskrit (svenska namn saknas) heter: amalaki, bibhitaki och haritaki.

 

Amalaki är en liten bärliknande frukt från ett stort träd. Innehållet av C-vitamin är mycket stort, 3 g per frukt. Följaktligen har den mycket sur smak.

 

Bibhitaki är en liten torr frukt också från ett träd med söt och kärv smak.

 

Haritaki är en frukt från ett mycket stort träd. Smaken är mycket bitter och kärv.

 

Sammansättningen av dessa tre frukter blir en mycket balanserade komposition för alla doshor (vata, pitta och kapha). Huvudsakliga verkan är på mag-tarmsystemet, men preparatet har också stor antioxidant effekt i kroppen, bland annat beroende av C-vitamininnehåll men även andra ämnen.

 

Trifala fungerar både vid förstoppning och vid diarré, den balanserar upp tarmrörelserna helt enkelt. Den stärker tarmen och gynnar de nyttiga bakterierna. Långvariga tarmbesvär som trög tarm och candidasvamp i tarmen förbättras vid längre tids användning som kan sträcka sig upp till ett halvår eller mer.

 

Trifala kan användas vid dålig matsmältning som uppkördhet och gasbildning.

 

Trifala får anses vara den viktigaste ayurvediska växtberedningen. Ett väl fungerande matsmältningssystem är prioritet nummer ett att uppnå för ayurvedisk läkekonst, eftersom man menar att de flesta sjukdomar har sin början i att mage och tarm inte fungerar optimalt. Den stora terapeutiska effekten anses bland annat bero på att Trifala innehåller 5 av 6 smaker, alla utom salt. De olika smakerna balanserar upp de tre olika doshorna. Trifala anses ha en allmänt renande verkan på alla vävnaderna i kroppen.

 

Trifala har även effekt på andningsvägar och stärker lungorna. Även vid hudproblem som oren hud, akne, bölder mm kan trifala användas.

 

Som en allmänt renande och välgörande detoxkur kan man använda Trifala till exempel på våren och hösten.