Överflödskilon?

Under vintern är det lätt att samla på sig några kilo extra som man sedan gärna vill bli av med under våren. Vilket inte alltid är så lätt! Finns det några genvägar?

Ska vi tala om hur man ser på det inom ayurveda så handlar övervikt ofta om ett kaphaöverskott - dvs ett överskott av elementen jord och vatten, som båda är tunga och kalla. I en människokropp rör det sig om att samla på sig vätska och fett.

För att balansera och få bort detta överskott bör vi äta varm och lätt mat och undvika salt och söt mat.

Som exempel kan vi till frukost äta bovetegröt med rivet/hackat äpple i, kryddad med kanel och soja- eller lättmjölk till. Till lunch och middag är det bra att helst äta vegetariskt eller fisk med mycket grönsaker till. Förslagsvis soppa, wok, sallad (med varm dryck för att kompensera för det kalla), eller grönsaksgryta eller varm grönsakstallrik. Kryddor som kan användas för ökad förbränning är ingefära, chlili, peppar. senap samt alla kryddörter som timjan, rosmarin m fl.

Vill du äta bröd är rågbröd eller rågknäckebröd bättre.

Genom en sådan här kostnormaliseras suget efter det söta och man bir hungrig på riktig mat istället för sötsaker.