Bättre äta vegetariskt?

Just nu är det populärt med vegetarisk mat igen. Ibokhandeln finns många nya vegetariska kokböcker. Det är positivt, men varför blir det trender av allt? Hur vi ska äta är mycket mer än en tillfällig trend.

Många fler människor borde ätamer vegetarisk mat för de skulle må bättre helt enkelt. Det finns massor av näringsämnen i de färgglada frukterna, bären och grönsakerna. Det gör en friskare och piggare.

Vad säger ayurveda om vegetarisk kost? Ayurveda rekommenderar vegetariskt till största delen för de flesta människor, speciellt kaphadominerade personer - de som kräver lättsmält mat för att de har en långsam ämnesomsättning. Men även vata- och pittapersoner bör till övervägande delen äta vegetariskt. Som komplement kan man ha ägg, fisk, ekologiskt fågelkött i första hand och mejeriprodukter om man vill det. Man blir vad man äter, tung mat som biffar gör en tung till både kropp och sinneockså, så ät inte det ofta.

Det viktiga är ändå att hitta en kost som passar en själv, men som också tar hänsyntill djurvälfärd och inte slösar med resurser. För både djur och människor ska må bra på ett begränsat jordklot.