Gå ner i vikt del 2

Förbränning är nyckeln till att gå ner och behålla sin vikt. Detta är en av ayurvedas kärnpunkter. Den mat vi inte förbränner lagras som reservdepåer - fett - och kan också medverka till överbelastning av inre organ som mage, tarmar, lever, körtlaroch njurar. Dessa organ ska ta hand om och bryta ner maten och utsöndra restprodukterna. Överskrider man deras kapacitet under längre tid så får man en försämrad funktion i dem, som kan ge förhöjda kolesterolvärden, matsmältningsbesvär av olika slag p g a enzymbrist osv.

Hur håller man igång förbränningen? Lyssna på dina hungersignaler! Ät inte om du inte är hungrig. Många känner sug och förväxlar det med hunger. När du känner äkta hunger vill du inte ha godis och choklad utan riktig mat. Tre mål om dagen är riktpunkten, men är du inte hungrig på morgonen kan du äta väldigt lätt frukost som frukt och bär, eller mixa en dryckpå dem.

5:2 dieten (fasta två dagar i veckan) har visat att det är bra för människan att inte äta jämt och ständig utan göra ordentliga uppehåll. Att strikt följa sina hungersignaler och anpassa mängden man äter efter detoch även känna när man nått en behaglig mättnad utan att vara proppmätt när man ätit - är förutsättningar för att må bra och hålla vikten.

Om du blir riktigt hungrig mellan huvudmåltiderna så kan du äta något lätt, som frukt eller grönsaker. Allt beror på hur aktiv du är och hur mycket du förbränner. Att gå och känna sig vrålhungrig är inte heller bra och skapar också obalanser i kroppen.

Ingefäran är här ett bra hjälpmedel för att renodla hungersignalerna, drick som te, använd i matlagning, eller ät en färsk skiva ingefära som aperitif.