Kapha-årstid

Kylan håller i sig i hela Svarige fortfarande men trots det så kan man känna vissa förändringar. Vata-dominansen med den torra kylan får snart ge vika för mer kapha-påverkan, med tjällosning, snösmältning o s v., helt enketl lite blötare kyla. Ljuset har återvänt och det innebär också förändringar i människorna.

Man kan känna att man inte mår så bra av tyngre och feta maträtter, utan manvill halättare men ändå varm mat, som varma sallader (lättkokta grönsaker iställer för råa) eller wokad mat. Kanske har man skaffat sig ett kapha-överskott under vintern som några kilo förmycket, eller man kan känna sig allmänt tung och seg i kroppen, vissa blir lite deprimerade - allt detta är kännetceken på för mycket kapha och eventuellt även för mycket ama - slaggprodukter.

Anpassa dig till det du känner och träna upp din förmåga att lyssna på kroppen, den ljuger inte! Så kan du undvika mycket obehag. Det ör det ayurveda går ut på - lär diglyssna och känna, var i din kropp och rätta dig efter vad den säger.

Varma rätter och varma drycker är alltså fortfarande bra men skippa för mycket fett och tunga kötträtter.

För att bli av med överskott av slaggprodukter kan man välja olika metoder - dricka örtteer som renar, dricka kokt vatten under hela dagen, fasta eller halvfasta med juicer och soppor en dag i veckan.

Det är spännande att inse hur mycket årstiderna påverkar oss och att vi faktiskt kan styra lite över vårt välmående med enkla förändirngar i vardagen.