Klimatförändringar och ayurveda

I förra veckan kom en skrämmande rapport från Världsbanken om att temperaturhöjningen kan förväntas gå ännu snabbare än vad man trott tidigare. Upp emot 4 graders höjning redan om 50 år kan det bli.

En konsekvens av klimatförändringarna är att man i Indien redan harsett attmångamedicinskaörter som används inom ayruveda nu har minskat starkt på vissa växtplatser och riskerar försvinna. Man försöker nurädda och återplantera dessa.

Klimatet påverkar både växter, djur och oss själva,kroppsligtsåväl sommentalt enligt ayurveda. Människan är en del av hela universum, fast vi gör vårt bästa att glömma och förneka detta. Viär vana vidde naturliga säsongsmässiga variationerna genom årstidsbytena som finns i Norden. Förändringar som innebär mer regn eller mer värme med åtföljande torka kommer att påverka våra doshor - vata,pitta, kapha - förutom risk föröversvämningar eller borttorkade skördar.Mer värme ger ökning av pitta - eldelementet, mer regn ger ökning av kapha - vattenelementet.

Om vädret blir allmänt mer oförutsägbart med snabba växlingar så leder det till en ökning av vata, som kännetecknas av oregelbundenhet. Det moderna samhället innebär redan ett vataöverskott - stressen, tidsbristen, att vara aktiv och uppkopplad hela tiden, mycket strålning från mobiler, antenner och trådlös apparatur, köphets,mikradsnabbmatosv - allt ökar vata om vi springer renodlat på denna linje.

Så vatadämpande insatser skulle nog behövas över hela planeten, men man kan ju börja med sig själv. Ta och fundera över vad som är viktigt här i livet, det är nog inte den senaste smartphonen eller coolaste kläderna,, dämpa ner alla dina aktiviteter och gå ut i naturen istället och vila och njut av den.