LCHF och ayurveda

LCHF-dieten - att äta lite eller nästan inga kolhydrater samt öka andelen fett - har blivit mycket omskriven och omtalad i media. Och inte minst orsakat mycket debatt: Vad eller vem ska man tro på?

Den här dieten fungerar bevisligen för människor som har diabetes 2 och för de som är överviktiga. Många har äntligen lyckats gå ner i vikt och de som har diabetes har kunnat sluta med sina mediciner. Det är helt fantastiskt och det förtjänar verkligen uppmärksamhet.

Hur ser ayurveda på denna kosthållning? Jag gör min egna personliga tolkning, eftersom denna kost är ett ganska nytt påfund.

Fett i kosten rekommenderar man särskilt till vatapersoner - ofta kan det vara magerlagda personer som har mycket vata i sig. Minskad mängd kolhydrater stämmer mest med en kapha-kost, eftersom kaphapersoner kan ha lättare att gå upp i vikt. Men kapha-kost bör även innehålla mindre fett.

LCHF består alltså av en kost som både är vata-dämpande och kapha-dämpande. Genom att kolhydrater utesluts så innehåller LCHF-kosten mycket lite av söta smaker (som finns i frukt, bär, vissa rotfrukter, spannmål som havre och vete), vilket i sig är kapha-dämpande, menäven påverkar vata negativt då vata behöver den söta smaken.

Personer som mår bra av en sådan kost bör vara personer med mycket kapha-överskott som samtidigt har ett stort vata-överskott. Jag tror i dessa fall att man genom att ha ätit för mycket snabba kolhydrater har de inre organen blivit stressade och klarar inte längre att ta hand om kolhydrater alls eller bara i små mängder. Fettet i kosten verkar också dämpande på vata-överskottet, som stress ger. Det kan ju vara både yttre och inre stress som gett denna obalans.

På sikt borde balansen återställas i kroppen så att man klarar kolhydrater i naturlig form som rotfrukter, frukt och kanske vissa fullkornsprodukter. Såvida det inte har gått så långt att det blivit diabetes.

Att säga att alla skulle må bra av en LCHF-kost där alla kolhydrater utesluts är att gå för långt - men alla oavsett ålder mår bra avsluta med socker, vetemjöl och andra snabba kolhydrater.