Sommartips

Sommaren hade en regnig och kall inledning men nu en bit in i juli så har det blivit lite mer värme ändå. Med värmen så får vi mer av pitta-säsong, det vill säga mer av eldelementet. Varma dagar känns det natrurligt att äta sval och lite lättare mat som sallad. Det är bra att följa sin naturliga känsla för vad man vill äta. Kalla drycker brukar ayurveda varna för men känner man sig riktigt varm och nästan överhettad så är det bra att dricka svala om än inte iskalla drycker.

Gröna blad och färska grönsaker samt frukter är svalkande och bra mat för denna årstid. Passa på att frossa i det nyskördade, då smakar det som bäst och innehåller mest näring.

Vad gäller kryddor så kan man gärna använda färska örtkryddor som oregano, timjan, rosmarin m fl. Vi behöver inte använda så mycket av de riktigt värmande kryddorna som chili, senap och peppar.

För mycket sol och värme kan ge ett pittaöverskott, speciellt hos människor som har mycket pitta i sig. I längden är solen också uttorkande och vi kan därmed få ett vataöverskott. Undvik vistas i solen i så fall och välj skugga, svala drycker, smörj in dig med en bra hudolja om huden är uttorkad. Kallt pepparmyntste med lite honumg i är mycket svalkande. Lite olja i maten är också bra om du har fått ett vataöverskott, Tecken på vataöverskott kan vara huvudvärk, förstoppning, torr hud. Pittaöverskott kan också ge huvudvärk och migrän, en allmän känsla av att vara för varm, irriterat humör, röda och överansträngda ögon, röd och irriterad hud (solbränd).