Detta är ett stort problem för oss i välfärdssamhället! Många faktorer spelar in när vi drar på oss övervikt. För lite motion och för mycket mat ger ett överskott av energi som lagras i fettcellerna. Enligt ayurveda finns det ännu fler orsaker till övervikt: att äta olämplig mat i förhållande till sin konstitution (vata, pitta, kapha) och att maten inte förbränns/smälts riktigt och därmed tas inte näringsämnen upp och vi blir inte mätta utan äter för mycket.
Det kan finnas andra orsaker också till övervikt som ligger på andra plan, som det psykiska planet. Även stress vid måltider och ”livlös” mat som skräpmat och liknande hårt bearbetad mat kan skapa övervikt.
Hur åtgärdar vi övervikt? Det beror förstås på orsaken. Många har en matsmältning som går på sparlåga och saknar riktiga hungerkänslor. Så fort man känner ett sug stoppar man något i munnen. Sug är inte samma som hunger och man kan behöva ”träna” upp sig på att känna igen hungersignaler. Genom att krydda maten med mer ”eldiga” kryddor och stimulera aptiten med att äta ingefära innan måltid kan man få igång matsmältningen. Att inte äta förrän man är riktigt hungrig och anpassa portionerna så att man inte äter sig proppmätt är också viktigt.
Har man en kaphaobalans (för mycket kapha i kroppen) kan den yttra sig bland annat som övervikt. Genom att hålla sig till mat som minskar kaphaöverskottet så kan du bli av med överflödskilon. I en kaphabalanserande diet brukar man rekommendera att minska på söta smaker. Det gäller allt från söt frukt till godis, men även mjölkprodukter, kött, vitt ris och bröd av vete anses som sött. Att många som dragit på sig övervikt har en förkärlek till sötsaker är ingen nyhet. Men genom att äta mer av kärva, beska och starka smaker så blir det en balansering och man känner inte ett sug efter det söta på samma sätt som tidigare. Lämplig mat kan vara tilllagade grönsaker med baljväxter (bönor, linser) eller ev lite kött/fisk till.
I länga loppet när kroppen kommit i balans rekommenderar dock ayurveda att vi äter av alla sex smaker - även sött, surt , salt - detta ger minskat sug och gör en nöjd med måltiden och ger mindre risk att äta för mycket.
Vid en hälsokonsultation går vi igenom vad som just i ditt fall kan ha orsakat övervikten och vilka åtgärder som är lämpliga i form av kost och livsstilsändringar.
Allt material på denna webbsida är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
@copyright2022