Förkylning

Helt klart vår vanligaste sjukdom som härjar gärna under den kalla årstiden. Trots att modern medicin hävdar att kyla inte har med förkylningar att göra så anser man inom ayurveda att nedkylning och kyla spelar rolll för att man ska få en förkylning. Man ser till helheten och alla faktorer som är inblandade, där kyla kan vara en.

Eftersom människan påverkas av årstiderna så är det lättare att drabbas av förkylning under vissa årstider. Senare delen av hösten och vintern är vatapräglad årstid med kyla och blåst och senvinter och vår är kaphapräglad årstid med kyla och fukt, Dessa årstiders klimat påverkar oss genom sämre förbränning i kroppen och  det är lättare att slaggämnen bildas när förbränningen inte är på topp. Omställningen till ny årstid är också känslig som när vi går från sommar till höst och från vinter till vår och kan därför också sätta ner både förbränning och immunförsvar.

Att en nedsatt kropp är känsligare för virus är inte konstigt. Samtidigt är vi mer inomhus och rör oss kanske mindre också under kalla årstiden. D-vitamin, som vi får genom solljuset, har man konstaterat har stor beydelse för immunförsvaret.

Hur undviker man att bli förkyld

Förbränningen i kroppen är lite av nyckeln till att hålla sig frisk enligt ayurveda. Med förbränning menar vi flera saker men främst är det matsmältningen och utrensningen av restprodukterna (ama), dålig förbränning ger mer restprodukter, som kroppen får jobba mer med att göra sig av med, Ibland överskrids denna utrensningsfunktion och restprodukterna - ama - blir kvar i kroppen. Detta påverkar kroppens andra funktioner som immunförsvar vilket då försämras.

Att hålla förbränningen i gång gör man med hjälp av följande tips:

1. Ät efter årstiden. Under vata- och kaphasäsong, det vill säga senhöst till tidig vår bör man äta varm mat och dryck. Undvik att äta sådant som glass, kylskåpskall mjölk och yoghurt, kalla drycker med is.

2. Klä dig varmt och se till att du inte fryser. Glöm inte vara varm om både huvud och fötter.

3.  Håll i gång cirkulationen i kroppen genom att inte bli stillasittande för länge, motionera på det sätt som passar dig, Promenader räcker bra om du gör det daglgen.

4. Se till att förbränningen i kroppen fungerar, genom att bara äta när du är riktigt hungrig, Lär dig skilja på sug och hunger och småät inte. Håll dig tilll regelbundna mattider och ät inte för mycket åt gången. Ingefära kan hjälpa till att stimulera förbränningen - anvånd i te eller som krydda.

5. Ät näringsrik mat lagade på bra råvaror. Socker är en fiende till bra hälsa på många sätt och sätter även ner immunförsvaret, genom att det ger noll i näring, men kroppen måste ändå ta hand om och bryta ner det.

6. Se till att få den sömn du behöver. Att förskjuta dygnet så att man är uppe sent och går upp sent stör den biologiska rytmen i kroppen, och är lika illa som att sova för lite. Att sova för länge eller under hela morgonens kaphaperiod mellan 06-10 kan göra att man känner sig segare och tröttare.

Sedan är det förstås bra med de vanliga hygienråden, som att tvätta händerna ofta, inte nysa rakt ut i luften o s v.


Hur lindrar man förkylning

Förkylningen ska ha sin gång, men man kan göra mycket för att lindra och förhoppningsvis förkorta förloppet. Förkylning behöver inte bara vara negativt för kroppen utan det blir också en möjlighet för kroppen att passa på att rensa ut "gammalt skräp".Förutsättninge är då att man inte blir alltför sjuk av den (dvs har ett hyfsat hälsotillstånd innan) och att man följer några rikltlinjer.

Inledningsvis brukar man frysa när man fått en förkylning. Det är karaktäristiska vatasymptom och då är det bra att man håller sig varm och dricker varmt. Här kommer ingefäran till pass igen, drick flera koppar ingefärate, eller annat kryddigt, värmande te. Lättare förkylningssymptom kan faktiskt komma av sig redan här, om man dricker tillräckligt med teer. Även varma fotbad är jättebra, lägg gärna värmande och immunförsvarsstimulerande örter eller eteriska oljor i - som rosmarin, kamomill. Det kan vara bra att ta något echinaceapreparat så fort man känner de första tecknen på förkylning. Njurte kan också vara bra att dricka och hjälper kroppen att rensa ut slagg.

Nästa fas om förkylningen inte gett med sig är den inflammatoriska, där pitta är inblandad. Man kan få feber, eller känna sig varm, vilket är pittakännetecken, Då känns det bättre att dricka te på pepparmynta och fläder, som är lite svettdrivande och svalkande. Kan du få tag på älgört så är den febernedsättande om du har hög feber.Har man röd och irriterad hals kan man gurgla halsen med starkt kamomillte. Inflammationsfasen är kroppens sätt att öka förbränningen för att göra sig av med slaggämnen, virus och bakterier. Tänk då på att inte belasta kroppen ytterligare med tung och svårsmält mat.

Det tredje stadiet har kännetecken från kapha som innebär mycket slem som kroppen ska göra sig av med. Här kan ingefäran användas igen för att hålla igång förbränningen och utrensningen.

Du kan göra en egen kryddblandning med honung som kan ätas en halv till en tesked åt gången av och även användas i te, som dock inte får vara hett, då förstörs honungens läkande egenskaper. Du tar 1-2 msk honung och tillsätter sedan en halv tesked vardera av ingefära (malen och torkad), kardemumma, kanel, gurkmeja, sedan ett kryddmått av svartpeppar och kryddnejlika. Blanda i hop och smaka av den - kanske tycker du den är för stark, blanda ut med mer honung då.

I kapha-stadiet kan man lätt bli tung i huvudet och känna av täppta bihålor. Då kan du ta ett ångbad med kamomill - läs om kamomill och hur du gör här. Även ångbad med pepparmyntablad kan kännas svalkande, Annars är det värme som gäller för att lösa upp slem och lindra värken - så mössa på eller pannband om huvudet även inomhus. Eller värm en vetekudde och lägg på pannan,

Eteriska oljor som är bra vid snuva och som verkar lösande och avsvällande är pepparmynta (används bara lite av då den är stark), eukalyptus (tycker jag är bäst), kamomll (när det känns inflammerat). Lägg någon droppe på en näsduk och andas in eller använd en aromalampa. De eteriska oljorna kan också blandas ut i annan hudolja (oliv, raps eller solros går bra) och masseras in på pannan.

Maten som är bra att äta när man är förkyld är värmande soppor, gärna kryddade lite extra med chili, ingefära eller vad man gillar. Minska på mjölkprodukter, vetemjöl och socker som alla är slembildande och ökar kapha.

Lider du av upprepade förkylningar och dåligt immunförsvar? Ayurvedisk hälsorådgivning kan återge dig balansen!