Renande kurer

Örter

Kärt barn har många namn, detox, vårkurer, höstkurer. Förr kallade man örter som hade renande verkan för blodrenande.
På våren med tillgång till massor av färska örter kan man gärna göra en reningskur för kroppen. Många örter har en dokumenterad verkan på kroppens utrensningsorgan t ex kan de vara urindrivande (driver ut vätska ur kroppen), galldrivande, stärkande för matsmältningen, laxerande, och allmänt vitaliserande.

Örter som du kan plocka ute under våren och göra te på ( om det inte finns färska så använd torkade):

  • Maskros - blad och rot (roten kraftigare verkan), stimulerar lever, galla, är urindrivande
  • Brännässla - blad. Urinrivande, motverkar gikt och reumatisk värk genom öka utsöndring av slaggprodukter
  •  Björk - blad. Urindrivande, antiinflammatorisk
  • Åkerfräken - hela växten utom roten. Innehåller mycket kisel, påverkar urinvägarna positivt, kan hjälpa vid hudproblem, gikt och reumatism. Bör kokas 20 min för att kisel ska lösas ut.
Det här var ett litet urval av örter som är lätta att få tag i. Drick två-tre koppar om dagen under en två-tre veckor. Du kan blanda dem och även välja att smaksätta med t ex pepparmynta om du vill.

Långkokt vatten

Ibland kan det enklaste vara det bästa, En gammal ayuvedisk reningskur är att dricka kokt vatten och dricka det varmt. Vattnet ska koka 10-15 min (därför det kallas långkokt) och hälles sedan på en termos. Drick i små klunkar fördelat under dagen. Denna kur kan du också göra under 2-3 veckor, gör ett uppehåll och kör en till om dul vill.